10 stvari koje parovi moraju znati o novcu

Ništa nas ne čini tako nesretnima i tako očajnima kao neuzvraćena ljubav i nagomilani dugovi. Mnoge veze i brakovi pucaju upravo zbog – financija.

Svaki par prolazi kroz istih 10 financijskih situacija:

1. Neslaganja oko novca – bolje prije, nego kasnije.

Potrebno je mnogo planiranja i mnogo strpljenja da izradite svoje zajedničke financijske ciljeve. Radije na početku veze raspravite o svojim stavovima u vezi novca: kako trošite i štedite, nego da se kasnije zbog toga svađate ili čak – rastanete. Složite se oko novca još dok ste zaljubljeni, imat ćete više razumijevanja jedni za drugo.

2. Dogovor je ključan.

Što prije se nađete na pola puta, bolje ćete sastaviti svoj zajednički kućni proračun. Popustite malo vi, malo druga strana, dogovor je važan u svakoj vezi. Zajednički ciljevi mogu se ostvariti jedino dogovaranjem.

3. Izaberite pravi trenutak.

Ne razgovarajte o novcu kada ste ljuti, gladni ili umorni. Odvojite vrijeme za planiranje i izradu vašeg proračuna, tako je vjerojatnije da ćete i uspjeti.

4. Poštujte jedan drugoga.

On ne voli zapisivati, a ona ne razumije postotni račun. Nema veze! Proračun je najbolji kad ga radite zajedno jer se tako nadopunjujete.

5. Budite iskreni i odlučite zajedno.

Nema više tajni u vezi novca. Vaš dragi je priznao da ima minus na tekućem i treba vašu podršku. I u minusu i plusu – zajedno ste jači!

Pročitajte: Kako se izvući iz minusa

6. Kuhanje kod kuće je zabavno.

Dogovorili ste jelovnik za cijeli tjedan, imate i listu potrebnih namirnica… za to je trebalo vremena! A tek skuhati. Potražite na Internetu recepte i pri tome se zabavite.

7. Izlasci ne moraju isprazniti novčanik.

Specijalne prilike poput rođendana ili Valentinova ne moraju značiti da zato nećete imati novaca za plaćanje režija sljedeći mjesec, zar ne? Ako ste usvojili točku 5. onda s tim nemate problema.

8. Odmarajte se zajedno.

Posao, kuća, posao. Važno je otići nekuda zajedno, samo vas dvoje, bilo kuda, daleko od vaše obitelji i prijatelja, samo jedan dan, ali najbolje na vikend, ako si možete priuštiti. Važno je nekoliko puta godišnje obnoviti zajedništvo, to je najbolje potrošeni novac.

9. Vaša ljubav ima mnogo suvišnih stvari kojih se želite riješiti.

Zašto ona ima 10 pari cipela koje nikad ne nosi? Zašto on skuplja stare auto revije koje nikada ne pročita? Jednoga dana to ćete sve prodati. Jednoga dana.

10. Za dogovor oko novca treba vremena.

Ako ste oženjeni, nema više “moje”, sve je – “naše“. Za planiranje kućnog proračuna treba vremena i razumijevanja, a kada se jednom oko njega složite, on će unijeti novu kvalitetu u vaš odnos. Koliko dugo ćete tajiti da ste kupili novu haljinu ili da ste platili tri ture pića nakon nogometa, a oboje znate da vam treba nova perilica za rublja?

Sve je lakše kada vas netko voli. Svim parovima Štedopis poklanja besplatni e-learning financijske pismenosti: Naučite kako upravljati svojim novcem i osvojite 1000 kuna! Započnite sada!