Police osiguranja bez kojih ne možemo

Ne riskirajte svoju financijsku budućnost u nadi da se nesreća ili bolest neće dogoditi. Zaštite se.

Ako nemate osiguranje misleći da je plaćanje premije trošak, riskirate financijski gubitak. Nekoliko je polica osiguranja koje svaka obitelj mora imati.

Zdravstveno osiguranje je najvažnije financijsko pokriće u slučaju bolesti. Osiguranje vlastite nekretnine od požara, potresa ili poplave samo se neke od katastrofa zbog kojih, ukoliko ste neosigurani, možete ostati bez krova nad glavom. Obavezno auto osiguranje, kao što sama riječ kaže, uvjet je da biste registrirali vozilo. Zatim, životno osiguranje. Ako obitelj ovisi o vašoj plaći, trebate policu životnog osiguiranja u pokriću u iznosu od najmanje pet vaših godišnjih plaća. Ne riskirajte svoju financijsku budućnost u nadi da se nesreća ili bolest neće dogoditi.

Svi smo čuli za različita vrsta osiguranja: zdravstveno, automobilsko i životno osiguranje dio su naše svakodnevnice, ali ne razumijemo baš točno od čega nas štite.

 

Što je osiguranje?

Osiguranje je prijenos rizika s pojedinca ili organizacije na osiguravatelja.

Ugovor o osiguranju sklapate s nadom da ništa neće poći po zlu, vi ste vlasnik police osiguranja, a društvu za osiguranje za to plaćate premiju (dogovoreni novčani iznos). Društvo za osiguranje zauzvrat se obvezuje isplatiti osigurninu ako kojim nesretnim slučajem dođe do štete od koje ste osigurani.

Važno je zapamtiti: svrha osiguranja nije zarada na osiguranju, već zaštita od posljedica budućih štetnih događaja.

 

Novac uložen u osiguranje može se višestruko isplatiti

Različitim policama osiguranja tijekom života možemo značajno povećati vlastitu financijsku sigurnost i financijsku sigurnost naše obitelji, kao i posla. Čak i ako vam se čini da za neke od tih vrsta osiguranja nemate dovoljno novca, imajte na umu: novac koji uložite u osiguranje u slučaju nepredviđenih događaja može se višestruko isplatiti.

Kod izbora osiguranja razmislite o tome što vam treba i dobro se informirajte o uvjetima osiguranja kod više osiguravatelja, kako biste pronašli policu osiguranja koja najbolje odgovara vašim potrebama. Također, birajte police koje pokrivaju standardne i neke dodatne rizike, jer tako obično možete proći jeftinije, pa je osiguranje isplativije.

 

Životno osiguranje kao štednja i sigurnost obitelji

Većina građana susrela se s pojmom životnih osiguranja i zna da je jedan ciljeva te vrste osiguranja štednja kojom mogu osigurati isplatu rente, što je slično klasičnoj štednji. Oni koji imaju obitelj češće će se odlučiti na mješovito osiguranje s isplatom za doživljenje, ali i za slučaj smrti osiguranika uslijed nezgode, kako bi dodatno financijski zaštitili članove obitelji.

Cilj može biti i isključivo osiguranje za slučaj smrti. Takva se polica ponekad ugovara uz stambeni kredit, tako da pravo na isplatu po polici vinkuliramo (prebacimo) na banku. Tako se osigurava otplata preostalog dijela kredita, pa možemo biti sigurni da članovi obitelji s tim neće imati problema ako nam se nešto dogodi.

Cilj životnog osiguranja može biti i to da u zreloj životnoj dobi imamo novac kojim ćemo financirati pokretanje privatnog posla, kupnju većeg stana, ili školovanje djece. Što ranije započnemo s tom vrstom štednje, lakše možemo doći do cilja. Na primjer, ugovorite li osiguranje već od prve plaće, kad imate pred sobom 30-ak godina štednje, već i sa 50 eura mjesečne premije možete ostvariti ciljeve.

 

Dodatna sigurnost u slučaju nezgode ili bolesti

Polica životnog osiguranja može sadržavati i dodatno osiguranje za slučaj nezgode, kao i isplatu uvećane osigurane svote za slučaj invalidnosti uslijed nezgode ili   teške bolesti.  Dugotrajno bolovanje i liječenje mogu značajno narušiti standard obitelji. Ne treba zaboraviti ni to da dio lijekova ili alterativnih terapija ponekad moramo nabaviti sami, pa je i s te strane korisno imati takvo osiguranje.

 

Već sa 150 kuna do besplatnih lijekova i bez čekanja na preglede

Dugo čekanje na pregled ili medicinski zahvat onda kad vam je to važno ne mora biti razlog da iz džepa plaćate skupe usluge privatnika. Već i s najjeftinijom policom dodatnog zdravstvenog osiguranja moguće je osigurati jedan godišnji sistematski pregled, s nekoliko najvažnijih pretraga, koje je moguće obaviti brzo i bez čekanja, bilo u poliklinici u vlasništvu osiguravatelja, ili kod ugovornih partnera. Ovisno o dobi osiguranika, takva polica u prosjeku može stajati oko 150 kuna mjesečno, pri čemu u tom paketu može biti i dopunsko osiguranje za pokriće participacije u troškovima pregleda ili lijekova, kakvo inače plaćamo HZZO-u. Nešto skupljom policom možemo osigurati i pokriće troškova bolničkog liječenja do određenog iznosa, pravo na drugo liječničko mišljenje, pa i nadstandard: liječenje u inozemstvu, ako za to postoji opravdana potreba.

 

Zaštita imovine i stvari potrebnih za život

Polica osiguranja stana ili neke druge nekretnine standardno pokriva isplatu štete od eksplozije, direktnog udara groma, pada letjelice, oluje, tuče, klizanja i odrona tla. Dodatno se može ugovoriti lom stakla, pokriće za izljev vode, vandalizam na objektu, pa i pomoć u katastrofama i pokriće troškova zamjenskog stana. No, ta polica pokriva samo troškove obnove građevinskog dijela objekta, ne i oštećene stvari kućanstva. Dobro je razmisliti i o toj polici, jer uz relativno mali iznos premije, i ona može biti presudna za to da stanete na noge nakon nevolje. Premija osiguranja kućanstva za prosječan stan stoji od 50 do 100 kuna godišnje, s čime možete osigurati pokriće troškova za nabavu novog namještaja, aparata u kućanstvu, odjeće i obuće, pa sve do vrijednih predmeta. Istom policom mogu se osigurati i kuće za odmor i apartmani, uz uključeno pokriće štete na imovini trećih osoba, odnosno gostiju.

 

Obvezna autoosiguranja i osiguranje plovila

Većina vozača dobro zna što je obvezno autoosiguranje, jer ga svake godine moraju ugovoriti da bi mogli produljiti registraciju vozila. U slučaju da skrivite nezgodu na cesti, obvezno autoosiguranje pokriva isplatu štete oštećenima u nezgodi. To se odnosi na materijalnu štetu na vozilu, troškova lijećenja, ili odštetu za invalidnost, a u slučaju smrti i naknadu uzdržavanja za osobe koje je umrli uzdržavao. Ista polica osiguranja obavezno se ugovara i za plovila.

 

Dodatna osiguranja na cesti i na moru

Uz policu obveznog autoosiguranja dodatno se može ugovoriti i isplata određene svote za tjelesnu ozljedu ili smrt vozača koji je skrivio prometnu nezgodu, kao i za putnike u njegovom vozilu. Dodatna pokrića uvećat će premiju, no ne treba ni isticati koliko isplata odštete u slučaju nezgode u kojoj ste ozlijeđeni vi ili vaši suputnici može biti korisna. Vozačima novijih vozila svakako je zanimljivo i kasko osiguranje, koje pokriva isplatu popravka vozila, kao i isplatu štete slučaju da vam netko ukrade vozilo, u slučaju štete od tuče, udara groma, eksplozije, poplave. Tom je policom pokrivena i odšteta ako vaše vozilo ošteti nepoznato vozilo, na primjer tijekom noći na parkingu. Također, može se ugovoriti i za plovila.

 

Zaštita usjeva i nasada te životinja
Svi oni koji su doživjeli tek nekoliko sati oluje s kišom i tučom dobro znaju kakvu to štetu na poljoprivrednim proizvodima može učiniti, te što znači kad poljoprivrednik zbog toga pretrpi gubitak prihoda. S obzirom da mnogi gradovi i županije danas sufinanciraju premiju osiguranja poljoprivrednih proizvođača na svome području, zapravo i nema opravdanja za to da ne osigurate svoj trud. Standardna polica osiguranja usjeva i nasada najčešće podrazumijeva osiguranje od rizika tuče, požara i udara groma, no usjeve i nasade možete osigurati i od dodatnih rizika, poput oluje, poplave, proljetnog mraza, pozebe, meteorološke suše ili gubitka kvalitete.

Osiguranje se može ugovoriti i za životinje i kućne ljubimce.