Ne uključujte se u pranje novca na koje vas pozivaju putem društvenih mreža

Financijski kuriri pomažu kriminalcima da prenose novac diljem svijeta, obično preko svojeg bankovnog računa, za određenu proviziju.

Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. financijskim kuririma. Financijski kurir je osoba koja prima novac od treće strane na svoj bankovni račun i prenosi ga na drugi ili ga vadi u gotovini i daje nekome drugome, dobivajući za to proviziju.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nedavno je upozorila hrvatsku javnost da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca.

Osoba koja prihvati posao financijskog kurira zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. „agentu/agenciji“ od kojih je i prihvatila posao.

Hanfa upozorava građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika –financijskog kurira potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca.

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu.

Čak ako i financijski kuriri nisu izravno uključeni u zločine koji stvaraju novac (cyber kriminal, platne i internetske prijevare, droga, trgovina ljudima itd.), oni su suučesnici jer peru prihode stečene takvim kaznenim djelima. Jednostavno rečeno, financijski kuriri pomažu kriminalcima da ostanu anonimni dok prenose novac diljem svijeta.

 

Photo: Unsplush