Moje savršeno putovanje

Putovanje treba planirati jer time štedite i novac, a bez plana rizik da nastanu problemi povećava se kao i vrijeme da ih se riješi. Slijedite sljedeće korake i putujte savršeno.

U današnje vrijeme plan putovanja dostupan je do najmanjih sitnica preko internata što povećava zadovoljstvo da sami možete planirati kamo i kako ćete putovati, ali time povećavate i odgovornost zbog učinjenih pogrešaka. Mnogi se zato odlučuju da im putovanje osmisli iskusna turistička agencija, no ako slijedite sljedeće korake, i vi ćete moći sami osmisliti svoje  savršeno putovanje

  1. Internetska rezervacija prijevoza

Izbor prijevoznika vrlo je velik, osobito ako se karte kupuju dovoljno vremena unaprijed.   Pri tome je važno čitati upute i ograničenja, kao i vrijeme provedeno na putu, a ne gledati samo cijenu (iako je ona izuzetno važna). Također, pažljivo birajte mrežne stranice avioprijevoznika ili grupnih prijevoznika, kao što su na primjer Kayak, Expedia ili Momondo na kojima ćete kupiti aviokartu.

Izaberite dan i vrijeme putovanja koje nije među najskupljima   i najfrekventnijima jer ćete time uštedjeti novac i vrijeme. Iskusni putnici savjetuju da izbor karte i vrijeme kupnje budu u jutarnjim satima barem dva mjeseca ili nekoliko mjeseci unaprijed. Provjerite je li najbolja kupnja  utorkom ili nedjeljom kako piše na formumima.

Tek kad sve provjerite,  kliknite na konačnu kupnju. Pritom se  potroši mnogo  vremena, ali se isplati za dobar izbor koji će donijeti udobnost i zadovoljstvo na početku i na samom putovanju. Međutim, nemojte zaboraviti i izbor u posljednji trenutak  ako ste brzi i snalažljivi.

  1. Izbor prtljage

Mnoge kompanije nude jeftinije karte uz ručnu prtljagu te donose o tome striktna ograničenja. Važno je znati  odgovara li vam to nastanu li i   druge okolnosti (npr. imate prtljagu težu od dopuštena) i kolika je cijena nadoplate.

Avioprijevoznici s najnižim troškovima posebno su striktni u vezi s vrstom i težinom prtljage, pa ako to pažljivo ne pratite, najjeftinija karta neće uvijek biti i doista najjeftinija.

  1. Povežite se s omiljenim avioprijevoznicima

Ako često putujete, pri pretraživanju i kupnji aviokarte ostanite povezani s onim kompanijama  kojima ste zadovoljni te ćete dobivati informacije unaprijed i na vrijeme. Time ćete uvelike uštedjeti vrijeme  u pretraživanju novih letova i odredišta.

  1. Fleksibilnost

Budite fleksibilniji. Fleksibilnost podrazumijeva mogućnost većeg prilagođavanja u izboru dana, sata i tipa avioprijevoznika te aerodroma polaska i povratka. Provjerite udaljenost aerodroma do željena mjesta boravka i lokalne mogućnosti prijevoza. Neki su aerodromi u odnosu prema kilometrima blizu željene destinacije, ali s lošim mogućnostima lokalnog prijevoza i obrnuto. Ispitajte mogućnosti promjene rezervacije i koliki će biti njihovi troškovi.

Tekst je objavljen u sklopu projekta cjeloživotne financijske pismenosti “Zašto ovo nismo učili u školi?” Addiko banke i Štedopisa.