Dobili ste povišicu? Razmislite o ovome prije nego je potrošite

Kada dobijete veću plaću, neočekivani novčani dobitak ili bonus, četiri su načina razumna raspolaganja svojim novcem.

Dobar je osjećaj dobiti povišicu, no lako ju je potrošiti jer skroman rast plaće daje lažan osjećaj sigurnosti da su vam prihodi prekomjerni. Stoga dobro razmislite na što ćete i kako potrošiti taj novac. Zapitajte se je li vam izbor kratkoročan cilj kupnje nečega što brzo gubi na vrijednosti ili će povišica osigurati neki dugoročan investicijski cilj nakon kojeg ćete imati veći neto kapital nego prije povišice? Također se zapitajte hoćete li izabrati samo jednu vrstu potrošnje i jednu vrstu štednje ili više njih.

Donosimo četiri stvari o kojima morate razmisliti.

  1. Izračunajte stvarne vrijednosti

U godini dana prati vas inflacija ili povećanje poreza i ako sve to uračunate i usporedite s povišicom, vidjet ćete da ona više nije tako visoka kako vam se činilo onda kad ste je dobili. Visina raspoloživa dohotka možda je mnogo manja od nominalne visine povišice. Izračunajte i usporedite realne vrijednosti i na temelju toga odaberite što ćete kupiti!

  1. Prespavajte i ne žurite se

Nipošto ne biste smjeli odmah odlučiti što ćete s povišicom. Neće ona nikamo pobjeći. Odvojite vrijeme i razmislite što ćete napraviti kako biste bili sigurni u najbolju odluku. Jedino ako postoje hitne potrebe kao što su zdravlje ili osiguranje, morat ćete odlučiti brže. U ostalim prilikama pustite emocijama da se slegnu i razumu da razbistri  što je potrebnije i mudrije.

  1. Povećajte štednju

Dio povišice odvojite za štednju. Odredite sami koliko će to biti, ali nemojte zaboraviti da s povišicom povećavate iznos prethodne štednje. Štednja je važna jer vam omogućuje diversifikaciju rizika u različitim oblicima investiranja. Izbor načina štednje također je vrlo važan. Odaberite najbolji izbor ovisno o svojoj životnoj dobi. Tako će na primjer životna osiguranja biti  bolji izbor na početku radnog vijeka, a bankarska štednja u kasnijim godinama. Svaka vrsta štednje ima prednosti i nedostatke. Uočite ih i odvagnite.

  1. Počastite se jer to zaslužujete, ali ne potrošite cijelu povišicu

Dobili ste povišicu jer ste vrijedno radili, dodatno se obrazovali,  pokazali najbolje vještine ili pridonijeli poslodavčevu uspjehu. Zbog toga zaslužujete da dio povišice dodijelite sebi i ispunite svoježelje. No pri tom je bitno da potrošite  skromno  i razumno, a ne cijelu  povišicu.

 

Tekst je projekt cjeloživotne financijske pismenosti “Zašto ovo nismo učili u školi?” Addiko banke i Štedopisa.