Kako životni događaji utječu na osobne financije

Prvi posao, kupnja automobila, stana, vjenčanje...svaki događaj je jedinstven, ali je izravno ili neizravno povezan s novcem. Addiko banka i Štedopis pokrenuli su projekt cjeloživotne financijske pismenosti "Zašto ovo nismo učili u školi?" kako bi se građani lakše nosili s financijskim izazovima i odgovorno upravljali osobnim financijama.

Upisujete fakultet? Za to vam treba novac. Dobili ste prvi posao i započinjete samostalan život, razmišljajte unajmiti ili kupiti stan? Odredili ste datum vjenčanja i planirate koliko možete potrošiti? Dobili ste bolju plaću i sada možete kupiti novi automobil, koliko će vas to koštati? Iznenada vam se pokvario hladnjak i morate kupiti novi? Lijek koji vam pomaže da brže ozdravite nije pokriven vašim zdravstvenim osiguranjem, hoćete li ga kupiti?

Sve su to pitanja s kojima ćete se susresti tijekom života, zato je potrebno da ste spremni na njih odgovoriti bez stresa i prekomjernog zaduživanja.

Financijske okolnosti (koliko zarađujete) i potrebe (koliko i na što trošite) se mijenjaju tijekom života. I dok neke velike životne promjene možemo uočiti izdaleka i za njih se možemo pripremiti na vrijeme (vjenčanje, osnivanje obitelj) neke se događaju potpuno neočekivano (gubitak posla, bolest), poput potresa.

O tome koliko ste financijski obrazovani i vješti u upravljanju svojim novcem, te koliko ste dobro planirali svoje financijske ciljeve, ovisit će i koliko ste spremi financijski uspješno prebroditi životne promjene, bile one nedaće ili sretni događaji, svejedno.

Naučite štedjeti, a ne gomilati dugove

Dobra financijska navika jest život u skladu s mogućnostima. Kada djeca nauče odgovorno upravljati svojim džeparcem te razlikovati želje od potreba, znat će i kad odrastu pametno upravljati i svojim prvim zarađenim novcem i svojim obiteljskim financijama.

Financijski obrazovani građani znaju odabrati financijske ciljeve (kupnju stana, obrazovanje djece, štednju za mirovinu i sl.) koji su u skladu s njihovim mogućnostima, dakle ostvarivi.

Određivanjem tjednog ili mjesečnog džeparca roditelji uče djecu da postoji ograničenje mogućnosti potrošnje i štednje. Situacija nije bitno drugačija kada se mladi ljudi financijski osamostale jer većina tek tada postane svjesna da trebaju samostalno upravljati budžetom kućanstva, što znači iz svojih prihoda platiti najamninu i mjesečne režije, te podmiriti životne troškove vezane uz nabavu hrane i svih drugih nužnih potrepština.

Štednja je dio puta prema financijskoj slobodi.

Neka vaše financije budu zdrave

Naravno da je za uspješno ostvarivanje financijskih ciljeva važno koliko zarađujete, no znatno je važnije kako upravljate onim što imate. Izdvajanje dijela prihoda (džeparca, odnosno plaće) u svrhu štednje predstavlja dobru financijsku naviku koja se uvijek isplati, a stvara i osjećaj samopoštovanja i samoostvarenja. Izuzetno je važno da vaše financije budu zdrave, a trošenje više od iznosa planiranog budžeta loša je financijska navika koja onemogućava štednju i uzrokuje financijsku ovisnost, odnosno zaduživanje.

Na životne promjene i događaje morate znati i moći odgovoriti. Ako ste zaduženi jer vam prihodi nisu mogli pokrivati potrošnju, nećete moći odgovoriti na nenadane veće financijske zahtjeve (što ako vam se pokvari auto, izgubite posao ili vam izgori kuća?). Osim što nećete imati ušteđevinu u koju biste mogli posegnuti, nećete ni moći uzeti kredit, jer ćete već biti u minusu.

Budite svoji

Različita životna razdoblja utječu na naše prihode i rashode, i svako vrijeme nosi svoje izazove: potrošnja tinejdžera razlikuje se od studentske, samci imaju drugačije financijske ciljeve od parova. Životne promjene nas uvijek tjeraju i na promjenu „u glavi“ – ne možemo se jednako ponašati u svim životnim dobima. Financijski plan, koliko god bio dobro posložen uvijek se mijenja kada dođe do velikih životnih promjena, poput rođenja djeteta, pokretanja vlastitog posla ili odlaska u mirovinu.

Ne odgađajte odluke oko promjena za koje znate da dolaze. Nemojte čekati mirovinu da biste razmišljali od čega ćete živjeti. Odgađanje vas u takvim slučajevima može dovesti do nepotrebnih dodatnih troškova ili vas odvesti u dugove.

Zadržite hladnu glavu, bez obzira na situaciju ne donosite nagle financijske odluke već dobro promislite ili se savjetujte sa stručnjacima, no ne prepuštajte odluke njima. Osim što vas ne poznaju tako dobro kao vi sami sebe, njihovi interesi ne moraju biti nužno i vaši interesi.

Jednostavna i razumljiva objašnjenja o tome kako upravljati novcem od danas su dostupna na posebno kreiranoj internetskoj stranici Addiko banke o financijskoj pismenosti. Edukativni sadržaj projekta ‘Zašto ovo nismo učili u školi?’ kroz pet cjelina obrađivat će teme upravljanja novcem tipične za određena životna razdoblja : Prvi posao, Kupovina stana/automobila, Vjenčanje, Djeca i Obiteljske financije. Na kraju svake cjeline je i e-kviz s 10 pitanja za provjeru znanja.