Euro u Hrvatskoj: Financijskom edukacijom pomoći građanima

Problemi s računanjem i upravljanjem vlastitim novcem, uz sve poteškoće financijske nepismenosti, dodatno će se pogoršati s uvođenjem eura, rekla je Marina Ralašić na panel raspravi o tome što uvođenje eura znači za građane u sklopu konferencije „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“.

Hrvatska je u praksi već uvela euro jer u eurima su mnogi krediti, ali i 70 posto  štednje građana pa formalno uvođenje te valute ne bi trebalo imati negativne posljedice na građane, a već  danas smo spremni započeti s procesom uvođenja eura, zaključak je konferencije  “Strategija za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj” 30. listopada u Zagrebu koju su organizirali Vlada i Hrvatska narodna banka.

Premijer Andrej Plenković  istaknuo je da je euro za Hrvatsku prilika koju trebamo iskoristiti  za povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti. Potpredsjednica Vlade  i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić naglasila je  važnost strukturnih reformi, posebno onih  usmjerene na poboljšanje poslovnog okružja, smanjenje poreznog opterećenja i povećanje efikasnosti javnog sektora.

Najveća korist od uvođenja eura je ukidanje valutnog rizika, smanjene kamatne stope, niži transakcijski troškovi, poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima istakao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

 

Hrvatska treba financijski educirane građane i jake tržišne instutucije

 

U drugom djelu konferencije, na panelu i raspravi sudjelovali su Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta, Maja Vehovec iz Ekonomskog  instituta, Marina Ralašić iz Štedopisa, Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe i Velimir Šonje iz Arhivanalitike.

Emil Tedeschi izjavio je kako će uvođenje eura za poslovne ljude značiti znatno mirniji san jer donosi stabilnost i predvidljivost, dok je analitičar Velimir Šonje kazao da se eventualni rast cijena može izbjeći snižavanjem poreza te pozvao ministra financija Zdravka Marića na smanjenje stope PDV-a.

„Važno je imati financijski i ekonomski pismene građane i efikasne tržišne insitucije koji će uvođenja eura podržati i iskoristiti za povećanje standarda, kroz rast gospodarstvo, veću zaposlenost a onda i veće plaće. Zamjena kuna u eure neće povećati kvalitetu života građana, to može samo snažnije gospodarstvo“, rekla je Marina Ralašić na panel raspravi o tome što uvođenje eura znači za građane, poduzetnike i financijski sektor u sklopu konferencije „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“.

Istaknula je da novac nije samo sredstvo razmjene i mjerilo vrijednosti, već je i mjerilo povjerenja  građana u nacionalnu ekonomiju. Dodatno, kad su potrošači u pitanju, pitanje novca je više pitanje obrazovanja i psihologije, nego ekonomije.

 

Psihološki troškovi uvođenja eura

 

Naime, smatra Ralašić, već neko vrijeme se zna kako ljudi donose iracionalno odluke u vezi novca zbog tzv. mentalnog  računovodstva u kojem psihološki faktori imaju veći značaj od ekonomskih.

Zato, 100 kuna potrošenih na tekućem računu i 100 kuna na kreditnoj kartici nisu istih 100 kuna.

U kontekstu istog mentalnog računovodstva, zbog različite percepcije novčanih valuta, uvođenjem eura u Hrvatsku doći po povećanja cijena i pada kupovne moći građana, jer će za iste proizvode i usluge plaćati više.

Uvođenje eura ima više faza: prva je uspostavljanje tečaja, druga puštanje eura u opticaj, a treća paralelno cirkulacija eura i kuna (ne prije 2022.).

 

I trgovci su ljudi

 

Prema istraživanju Hrvatske narodne banke, kad se uvede euro, dogodit će se blaga inflacija od  0,2 posto. No, neki će proizvodi i usluge poskupjeti više od drugih.

Najviše bi mogli poskupjeti jeftiniji  proizvodi i oni koji se često kupuju poput pekarskih proizvoda i novina, te usluge u restoranima i kafićima, frizera,  rekreacijske , sportske i  kulturne usluge. Kako se navedenim uslugama više koriste  građani s većim primanjima, oni će podnijeti i veći teret poskupljnja nego umirovljenici i nezaposleni, mišljenje je HNB-a.

Povećanje cijena dogodit će se zbog zaokruživanja cijena naviše, kako bi plaćanje bilo praktično – tako da za vraćanje ne treba mnogo kovanica/novčanica. Ili će se formirati cijene naviše tako da završavaju znamenkom 9 (tzv. psihološke cijene) koje na potrošače djeluju tako da podcjenjuju trošak kupnje proizvoda. Lako bi se moglo dogoditi da cijena kruha od 5,5, kuna  skoči na 7,5  kuna ili 1 euro, što je povećanje od skoro 40 posto!

 

Odgovornost udruga za zaštitu potrošača

 

Kako bi spriječila rast potrošačkih cijena, Vlada će propisati obvezu dvojnog iskazivanja cijena u kunama  i eurima 6 mjeseci mjeseci prije i 6 mjeseci nakon promjene kuna u eure. Građani i udruge za zatitu potrošača moći će prijavljivati sumnje u provedu propisa, a poduzeća koja ih ne budu poštovala, bit će sankcionirana , javno će se objaviti njihova imena a predviđene su i novčane kazne.

No, građani koji ionako imaju problema  s preračunavanjem i vođenjem svojih osobnih financija, imat će velikih poteškoća koje će se dodatno pogoršati s neprepoznavanjem novih novčanica i kovanica. Tu situaciju mogla bi poduzeća iskoristiti kako bi povećala cijene svojih proizvoda i usluga i nakon što prođe obveza dvojnog iskazivanja cijena.

“Promjena kune u euro  nije samo tehnička operacija, tehnički problemi su rješivi, nego  se mora voditi računa da informacije i komunikacija s građanima ne ostanu samo u rukama banaka i ostalih financijskih institucija te da se vrijeme do uvođenja eura iskoristi za povećanje razine financijske pismenosti građana”, rekla je Marina Ralašić.

 

Početak javne rasprave portalu e-savjetovanja

 

Konferencija otvara  široku javnu, stručnu i političku raspravu i o tome hoćemo li dobiti europske cijene, a sačuvati hrvatske plaće.

“Strategija za uvođenje eura u Republici Hrvatskoj” dostupna je na internetskoj stranici euro.hnb.hr, kao i na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske narodne banke i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na portalu e-savjetovanja otvoreno je savjetovanje o prijedlogu Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Savjetovanje je otvoreno do 30. studenoga 2017. godine.