Kada ne izabrati životno osiguranje

Životno osiguranje trebali biste imati ako vaši najmiliji ovise o vašim primanjima. Ne biste trebali ugovoriti životno osiguranje ako ste samci bez djece, ako ste zaposleni bračni partneri koji možete održati svoj način života i na jednoj plaći, ako ste toliko imućni da ne morate raditi i ako ste u mirovini.

Ako bračni partner i/ili djeca u potpunosti ili djelomično ovise o vašim primanjima, trebali biste imati životno osiguranje, naročito ako imate financijske obveze poput otplate stambenog kredita ili uzdržavanja maloljetne djece.

 

Zaštite najmilije i ugovorite životno osiguranje

 

Bolest, invalidnost i smrt nepredvidljivi su tragični događaji koji donose i gubitak financijskog oslonca obitelji. Bez važnog izvora prihoda i lišena materijalne sigurnosti, svaka se obitelj može naći u ozbiljnim i dugoročnim financijskim problemima.

Osiguranje života je zaštita od različitih rizika koji ugrožavaju naš život i zdravlje. Osim rizika smrti i doživljenja, policom osiguranja života možete se osigurati i protiv invalidnosti, ozbiljne bolesti, boravka u bolnici i slično.

Smisao životnog osiguranja nije zarada na osiguranju, već zaštita financijske stabilnosti onih do kojih nam je stalo. Osobe koje zanimaju isključivo štednja i prinos mogu ugovoriti proizvod osiguranja samo za slučaj doživljenja ili kombinirati osiguranje s nekim drugim financijskim proizvodima.

 

Kada sklopiti policu životnog osiguranja

 

Odluku o životnom osiguranju ljudi u pravilu donose kada postanu spremni disciplinirano i kontinuirano odricati se određenog iznosa da bi osigurali budućnost sebi i svojoj obitelji.

Ugovorite policu osiguranja što prije. Dok ste mlađi, moći ćete jeftinije kupiti policu jer je osiguranje sve skuplje kako vam godine prolaze, a ako se slučajno teško razbolite možda se više i nećete moći osigurati. Na primjer, ugovorite li osiguranje već od prve plaće, kad pred sobom imate oko 30 godina štednje, već i s 350 kuna mjesečne premije možete ostvariti ciljeve.

 

Zatražite što više izračuna i primjera i proučite ih

 

Prije sklapanja police životnog osiguranja zatražite od društva za osiguranje da vam prikaže izračune za nekoliko različitih opcija (s različitim iznosima premije za pojedine rizike), kako biste jednim iznosom „pokrili“ više ciljeva. Birajte iznos za koji ste sigurni da ćete ga moći plaćati redovito.

 

Koliko osiguranja kupiti

 

Svota na koju ćete se osigurati ovisit će o vašoj plaći, odnosno o tome koliko si mjesečno možete priuštiti te imate li i neki drugi oblik štednje ili dodatnih prihoda. Ako o vama ovisi budućnost obitelji, preporučuje se ukupnom štednjom osigurati na najmanje 5 vaših godišnjih neto primanja. U slučaju smrti, štednja i osiguranje koje imate trebala bi vašoj obitelji pokriti iznos koji:

• odgovara prihodima izgubljenim za 2 do 4 godine (ovisno o broju djece),
• uključuje sve vaše kreditne obveze i dugove u tom razdoblju i
troškove školovanja djece.