Jasno i jednostavno o porezima

Knjiga „Osnove porezne pismenosti“ koristit će i prosječnom građaninu, koji se ne snalazi u šumi poreznih propisa.

Porezi su bili i uvijek će biti teret poreznim obveznicima, ali taj je teret lakše plaćati ako razumiju zbog čega se ubiru porezi i na što se troše. Knjiga „Osnove porezne pismenosti“ Nike Šimurine, Ivane Dražić Lutilsky, Dajane Barbić i Martine Dragija Kostić nastala je iz zajedničke želje autorica da približe i pojasne tematiku poreza i oporezivanja prosječnom poreznom obvezniku, koji se često osjeća zbunjenim ili se ne snalazi u šumi poreznih propisa. Cilj ove knjige je prikazati na jasan, jednostavan i pregledan način porezna davanja u suvremenih poreznim sustavima s posebnim naglaskom na porezni sustav u Hrvatskoj.

Kroz prvo poglavlje, koje se bavi poreznom pismenošću, kao posebnom komponentnom financijske pismenosti, knjiga se obraća i onima koji nemaju ni osnovnih znanja o poreznoj politici i poreznim sustavima. Stoga će to biti korisna litarutura  ne samo studentima poreznih i računovodstvenih stručnih preddiplomskih studija, već i  široj javnosti te koje će utjecati na poboljšanje porezne pismenosti među hrvatskim građanima.

Knjiga je u utorak predstavljena javnosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a ono što je izdvaja od postojeće literature jest što se osim poreznog daje i računovodstveni aspekt temeljnih poreznih oblika, kroz poglavlja koja se bave računovodstvom poreza na dohodak, poreza na dobit te poreza na dodanu vrijednost.