Guverner upozorava, nemojte reći da niste znali

Guverner Boris Vujčić poziva građane na oprez pri uzimanju gotovinskih kredita kako se ne bi dogodilo da ih za nekoliko godinu ne mogu otplaćivati.

Gotovinski krediti danas su lako su dostupni, a banke su izjednačile kamatne stope na neosigurane gotovinske kredite s onima na osigurane stambene kredite, što je građanima primamljivo i povoljno. No, ako takav brzi nenamjenski kredit možete realizirati preko mobitela za pola sata, ne znači da ga trebate i uzeti, proizlazi iz upozorenja guvernera HNB-a Boris Vujčića.

Problem je što banke nude gotovinske nenamjenske  kredite bez instrumenata osiguranja, s dugim rokovima otplate, i do 10 godina. Dodatno je problem što se gotovinci mogu dobiti brzo i online, pa neki  gađani možda uopće nisu svjesni da preuzimaju velike obveze, upozorava guverner.

Građani bi dobro trebali  procijeniti hoće li gotovinske  kredite  moći otplaćivati i za  nekoliko godina, kako se ne bi prezadužili, upozorava i glavni makroekonomist središnje banke Vedran Šošić.

Vujčić dodaje da su nenamjenski krediti očito u potpunosti zamijenili autokredite te da neosigurani krediti na dugu ročnost, i do 10 godina predstavljaju veliki rizik za građane