ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svaki građanin Hrvatske ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, bez obzira na to je li zaposlen ili ne. Zaposlene osobe status osiguranika u zdravstvu stječu na temelju uplata doprinosa u blagajnu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZZO), a svi ostali – kao što su djeca, nezaposlene osobe ili umirovljenici – na temelju načela solidarnosti i uzajamnosti. Opseg prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja osigurava se svim osiguranim osobama pod jednakim uvjetima.

Nešto je drukčije s dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima, u koja se ubrajaju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje.

Dopunsko zdravstveno osiguranje

Veliki dio osiguranika koji su obvezno osigurani (većina osoba starijih od 18 godina, bilo da su zaposleni ili ne, kao i dio umirovljenika), mora sudjelovati u podmirenju dijela troškova za neke usluge, pretrage, boravak u bolnici i lijekove. Pritom postoje dvije mogućnosti: da kod liječnika plaćaju participaciju ili da ugovore dopunsko osiguranje kojim će „pokriti“ te troškove.

Takvu policu moguće je ugovoriti s HZZO-om, ali ih nudi i većina osiguratelja.

Zašto nam je potrebno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Završite li u bolnici bez police dopunskog zdravstvenog osiguranja, morali biste sudjelovati u podmirenju participacije troškova liječenja do određenog limita, trenutno do 3000 kuna.

Jedan dan u bolnici, bez ikakvih pretraga i zahvata, stoji 100 kuna, no ako tijekom tog dana obavite još dvije, tri pretrage za koje se plaća participacija i pregleda vas liječnik specijalist, ukupan trošak može prijeći 200 kuna. U slučaju da postoji potreba za nekom vrstom operacije, začas ćete doseći limit. Također, svaki novi boravak u bolnici predstavlja i novi trošak.

No, ako imate policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, nećete platiti ništa, bez obzira na cijenu bolničkog liječenja.

Dodatno zdravstveno osiguranje

Programi dodatnog zdravstvenog osiguranja pokrivaju usluge sistematskih pregleda, specijalističkih pregleda, dijagnostičke obrade i laboratorijskih pretraga koje se obavljaju bez uputnica i čekanja u poliklinikama u vlasništvu osiguravatelja ili u suradnim ustanovama.

Neki paketi sadrže i pravo na drugo liječničko mišljenje u vrhunskim medicinskim ustanovama u inozemstvu, smještaj u apartmanu za vrijeme liječenja u bolnici, uz  povećanu medicinsku skrb i posebnu prehranu, pa i pokriće dijela troškova za nabavu ortopedskih pomagala. U ponudi su i police koje pokrivaju trošak operacije, a ugovaraju se do određenog iznosa.

Među skupljim policama dodatnog zdravstvenog osiguranja su one koje pokrivaju trošak nekih alternativnih metoda liječenja (primjerice homeopatija, akupunktura i kiropraktika), pa i psihoterapije.

©2024. Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje. Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja.
Program financijskog obrazovanja omogućilo Croatia osiguranje.