Blagdani i novac: Financijski pokloni za svakoga

I darivanjem možemo financijski pomoći i poticati financijsku odgovornost, evo nekoliko ideja.

1.Paket kovanica eura za starije

Starijima, bakama i djedovima poklonite paket kovanica eura. Može se kupiti za 100 kuna u svim poštanskim uredima i bankama a stariji će se tome posebno obradovati i moći će se upoznati s kovanicama sve do 1. siječnja 2023. od kada će eurima plaćati u Hrvatskoj.

2. Prepaid kartice za mlade

Prepaid kartice odličan su izbor za roditelje koji svoju djecu žele financijski opismeniti jer ih uplatom mjesečnog džeparca na karticu uče odgovorno upravljati svojim novcem kroz kontrolu troškova. Limit prepaid kartice određuje se uplatom i time se smanjuje rizik zlouporabe jer na računu je točno onoliko novaca koliko ih korisnik planira potrošiti. Istražite ponude banaka i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

3.Individualni coaching

Kao što postoje treneri za tenis, fitness, nogomet ili neki drugi sport, tako postoje i razne vrste coachinga, ovisno o ciljevima koje želimo postići. Coaching nije ekskluzivno samo za menadžere, već i za obične ljude kojima coach (trener) pomaže u tome da ostvare osobne i profesionalne ciljeve. Na hrvatskom tržištu postoje specijalizirane kuće za edukaciju iz područja javnog nastupanja, poslovnog prezentiranja, komunikacijskih i prodajnih vještina te osobni razvoj.

Poklonite coaching za upravljanje financijama ili karijerom tinejdžerima, studentima, onima na pragu ili na kraju karijere kako bi postigli bolje rezultate u profesionalnom i privatnom životu.

4.Ulaganje u dionice

Da ohrabrite naviku investiranja u ranoj dobi, darujte djeci i mladima mali portfelj dionica. Hrvatski građani višak svojih prihoda radije štede u bankama nego da ulažu u dionice ili investicijske fondove, iako su kamatne stope u bankama na najnižoj razini u povijesti.

Investiranje nije toliko komplicirana disciplina koliko se običnim ljudima čini, a na internetu se mogu naučiti osnove ulaganja i razumjeti bitni investicijski pojmovi. Financijska pismenost građana sve je važnija za upravljanje osobnom imovinom (investicijama), a najbolje se uči kroz praksu. Odličnu (i besplatnu) edukaciju nudi Zagrebačka burza, a jedino što trebate učiniti jest prijaviti se na Virtualnu burzu. To je on-line simulacija trgovanja dionicama, zamišljena kao kombinacija stvarne burze i poslovne simulacije. Prvenstveno namijenjeno edukaciji, bez stvarnih rizika ulaganja, trgovanje na Virtualnoj burzi odvija se prema stvarnim tržišnim uvjetima. Svim natjecateljima omogućeno je stjecanje znanja i iskustva virtualnim investiranjem, koje ima za cilj pripremiti ih za stvarno ulaganje.

5.Knjige koje inspiriraju

Najbolja knjiga za ulaganje je A Random Walk down Wall Street: The Time-tested Strategy for Successful Investing. Postoji i hrvatski prijevod, ali je loš, te radije pročitajte original.

Klasici financijske pismenosti Robert T. Kiyosaki i Sharon L. Lechter napisali su mnogo knjiga, a nekoliko ih je prevedeno i na hrvatski (prijevod je dobar): „Bogati otac, siromašni otac: što bogati uče svoju djecu o novcu – a siromašni i srednja klasa ne“, te „Bogato dijete, pametno dijete: kako da svojem djetetu pružite početnu prednost u svijetu financija“.

Knjiga Adama Granta „Daj i uzmi“ dokazuje da je važnije kako upravljate svojim novcem, a ne koliko ga imate.

5.Zabava

Društvena igra Monopoly za cijelu obitelj (od 8 do 88 godina) sastoji se od kupnje i prodaje nekretnina, a pobjeđuje najpametniji investitor. Ta najpopularnija igra o novcu nastala 1935. godine do danas se razvila u nekoliko varijanti.

Postoji i Monopoly Junior kako bi i mlađu djecu uveo u svijet novca.

6.Vrijeme za financijsko planiranje

Poklonite financijski planer za uspješno upravljanje osobnim financijama. Lijepo dizajnirani i profesionalni uređeni financijski planer s odgovarajućim tablicama i uputama, pomaže kreiranju osobnog budžeta za ostvarivanje finanancijskih ciljeva u budućnosti.

7.Darovne kartice

Poklon kartice pojedinog prodajnog lanca ili trgovačkog centra i darovne prepaid kartice koje se mogu koristiti gdjegod su prihvaćene pomažu drugima da kupe ono što žele i potroše novac na ono što im je zaista potrebno. Dobar su poklon za svakoga, naročito za one koji imaju financijskih poteškoća u podmiravanju osnovnih potreba, kao što je kupovina namirnica ili plaćanje režija.