Blagdani i novac: Financijski pokloni za svakoga

I darivanjem možemo financijski pomoći i poticati financijsku odgovornost, evo nekoliko ideja.

Ove blagdane poklonite nešto posebno i drugačije, što ima svrhu i značenje, što je neprolazno i inspirativno.  Evo nekoliko ideja.

 

1.Štednja
Poklonite mladima štedni račun, stambenu štednju, policu osiguranja sa štednom komponentom ili dobrovoljnu mirovinsku štednju; istražite na internetu ponudu stambenih štedionica, banaka i osiguravatelja. Takav će poklon pomoći roditeljima da lakše financiraju obrazovanje djece, a pokazat će vašu ljubav i brigu za njihovu sigurniju financijsku budućnost. Mladima pokazujete da podržavate obrazovanje i dugoročnu štednju koja će im trebati kada se jednoga dana osamostale.

 

2.Individualni coaching
Kao što postoje treneri za tenis, fitness, nogomet ili neki drugi sport, tako postoje i razne vrste coachinga, ovisno o ciljevima koje želimo postići. Coaching nije ekskluzivno samo za menadžere, već i za obične ljude kojima coach (trener) pomaže u tome da ostvare osobne i profesionalne ciljeve. Na hrvatskom tržištu postoje specijalizirane kuće za edukaciju iz područja javnog nastupanja, poslovnog prezentiranja, komunikacijskih i prodajnih vještina te osobni razvoj.

Poklonite coaching za upravljanje financijama ili karijerom tinejdžerima, studentima, onima na pragu ili na kraju karijere kako bi postigli bolje rezultate u profesionalnom i privatnom životu.

 

3.Ulaganje u dionice
Da ohrabrite naviku investiranja u ranoj dobi, darujte djeci i mladima mali portfelj dionica. Hrvatski građani višak svojih prihoda radije štede u bankama nego da ulažu u dionice ili investicijske fondove, iako su kamatne stope u bankama na najnižoj razini u povijesti.

Investiranje nije toliko komplicirana disciplina koliko se običnim ljudima čini, a na internetu se mogu naučiti osnove ulaganja i razumjeti bitni investicijski pojmovi. Financijska pismenost građana sve je važnija za upravljanje osobnom imovinom (investicijama), a najbolje se uči kroz praksu. Odličnu (i besplatnu) edukaciju nudi Zagrebačka burza, a jedino što trebate učiniti jest prijaviti se na Virtualnu burzu. To je on-line simulacija trgovanja dionicama, zamišljena kao kombinacija stvarne burze i poslovne simulacije. Prvenstveno namijenjeno edukaciji, bez stvarnih rizika ulaganja, trgovanje na Virtualnoj burzi odvija se prema stvarnim tržišnim uvjetima. Svim natjecateljima omogućeno je stjecanje znanja i iskustva virtualnim investiranjem, koje ima za cilj pripremiti ih za stvarno ulaganje.

 

4.Knjige koje inspiriraju
Najbolja knjiga za ulaganje je A Random Walk down Wall Street: The Time-tested Strategy for Successful Investing. Postoji i hrvatski prijevod, ali je loš, te radije pročitajte original.

Klasici financijske pismenosti Robert T. Kiyosaki i Sharon L. Lechter napisali su mnogo knjiga, a nekoliko ih je prevedeno i na hrvatski (prijevod je dobar): „Bogati otac, siromašni otac: što bogati uče svoju djecu o novcu – a siromašni i srednja klasa ne“, te „Bogato dijete, pametno dijete: kako da svojem djetetu pružite početnu prednost u svijetu financija“.

Knjiga Adama Granta „Daj i uzmi“ dokazuje da je važnije kako upravljate svojim novcem, a ne koliko ga imate.

 

5.Zabava
Društvena igra Monopoly za cijelu obitelj (od 8 do 88 godina) sastoji se od kupnje i prodaje nekretnina, a pobjeđuje najpametniji investitor. Ta najpopularnija igra o novcu nastala 1935. godine do danas se razvila u nekoliko varijanti.

Postoji i Monopoly Junior kako bi i mlađu djecu uveo u svijet novca.

 

6.Vrijeme za financijsko planiranje
Poklonite financijski planer za uspješno upravljanje osobnim financijama. Lijepo dizajnirani i profesionalni uređeni financijski planer s odgovarajućim tablicama i uputama, pomaže kreiranju osobnog budžeta za ostvarivanje finanancijskih ciljeva u budućnosti.

 

7.Darovne kartice
Poklon kartice pojedinog prodajnog lanca ili trgovačkog centra i darovne prepaid kartice koje se mogu koristiti gdjegod su prihvaćene pomažu drugima da kupe ono što žele i potroše novac na ono što im je zaista potrebno. Dobar su poklon za svakoga, naročito za one koji imaju financijskih poteškoća u podmiravanju osnovnih potreba, kao što je kupovina namirnica ili plaćanje režija.