4 stvari koje morate znati o online plaćanjima

Koja je razlika između prave i lažne internet stranice? Kako se odgovorno koristiti platnim karticama? Koja su vaša potrošačka prava kad kupujete online?

Da izgubimo novčanik, trebalo bi nam dva sata da shvatimo kako ga nemamo i to tek kada bismo plaćali u trgovini ili kada bismo htjelu podići novac na bankomatu. S druge strane, da izgubimo mobitel, trebalo bi ti nam oko 10 minuta (i manje!). Zašto je tome tako?
Novčanik većinom koristimo samo za fizičke transakcije, dok mobitel stalno koristimo za komunikaciju, čitanje vijesti, provjeru važnih informacija. Tehnologija je omogućila da naši mobiteli postanu zamjena za novčanik, posebice kod m-bankarstva i plaćanja online.
Mladi se lako snalaze u korištenju Facebooka ili Instagrama, ali teže u digitalnom svijetu financija. Budući da se e-trgovanje sve više širi, a time i postotak transakcija putem interneta, isplati se upoznati s odgovornim i sigurnim načinom upravljanja svojim novcem u digitalno doba.

Kako bi stekli osnovna znanja o osobnim financijama u digitalno doba, udruga Štedopis uz potporu Hrvatske udruge banaka organizira edukativni nagradni natječaj „Online plaćanja“ od 5. do 26. ožujka 2017. U natječaju mogu sudjelovati srednjoškolci i studenti.

 

Kako sudjelovati?

 

Učenici i studenti će pročitati edukativni tekst o online plaćanju te riješiti kviz s 10 pitanja, a oni s najviše osvojenih bodova kvalificirat će se za osvajanje 100 kuna dnevne nagrade, odnosno 1000 kuna glavne tjedne nagrade.
U ovom programu financijskog obrazovanja „Online plaćanja“ susresti će se sa četiri kategorije: potrošnja, internetska kupnja, novac na internetu, plaćanja putem interneta.

Naučit će kako razlikovati svoje potrebe od svojih želja, odgovornu od impulzivne potrošnje te kako se odgovorno koristiti platnim karticama.
Naučit će i kako se zaštititi od prijevara i rizika financijskih zloupotreba kartica, doznati kako se zaštititi kad kupuju online i koja su njihova potrošačka prava.

Nagradnom natječaju možete pristupiti ovdje.

Pratite naš portal i FB stranicu i saznajte sve informacije o natječaju te sretne dobitnike nagrada!