Visa Inc podržava programe financijske pismenosti u Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Izraelu, Rumunjskoj, Turskoj te kroz udrugu Štedopis od 2015. i u Hrvatskoj.

 

Uz potporu Vise Inc u Hrvatskoj se od 2015. provode financijski programi za mlade čiji je cilj do 2020. godine stvoriti mrežu od 10.000 nastavnika/trenera te do 2015. educirati 200.000 učenika srednjih škola.

Svi programi su besplatni za učenike i nastavnike i sve one koji žele naučiti odgovorno upravljati svojim novcem.

 

    • Pametno sa svojim novcem je online program koji pomaže mladima u upravljanju osobnim financijama i financijski odgovornom ponašanju. Online sadržaj donosi znanja i praktične primjere financijskog planiranja, vođenja osobnog  proračuna, korištenja bankovnih računa i štednje. Dostupan je na linku…Povremeno se organiziraju i nagradni natječaji s vrijednim nagradama kako bi se privuklo što više mladih da steknu potrebna financijska znanja.

 

    • Radionice za mlade u trajanju od dva školska sata održavaju se kontinuirano, a provode se u partnerstvu s udrugama mladih i obrazovnim institucijama.

 

    • Besplatni udžbenik „Moj novac, moja budućnost“ za srednje škole prvi je udžbenik financijske pismenosti u Hrvatskoj kojim se financijska pismenost uvodi u nacionalni obrazovni sustav. Sadržaj je usklađen s obrazovanim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole (N.N. 104/2014.). Planirana naklada je 20.000 primjeraka, a može se i besplatno preuzeti s internet stranice Štedopisa www.stedopis.hr

 

    • Stručna edukacija nastavnika – trenera provodi se kontinuirano u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u nekoliko županija. Stručno usavršavanje potrebno je kako bi nastavnici stekli potrebna znanja za primjenu financijskog obrazovanja u svojim razredima ali i kako bi se stvorila mreža nastavnika trenera financijskog obrazovanja svojih kolega nastavnika.