Preporuka guvernera: Za sve kredite preko 7 godina dospijeća fiksirajte kamatne stope

Kamatni je rizik najizraženiji kod kredita s duljim preostalim rokovima dospijeća. Stoga je guverner HNB-a Boris Vujčić preporučio građanima da za sve kredite preko 7 godina dospijeća zatraže od banaka fiksne kamatne stope.

U Hrvatskoj narodnoj banci 26. rujna 2017. guverner Boris Vujčić predstavio je mjere središnje banke kojima s ciljem jačanja svijesti o kamatnom riziku i povećanja dostupnosti kredita s fiksnom kamatnom stopom za potrošače.  Podaci središnje banke pokazuju da je udio varijabilne stopa kod stambenih kredita 81%, a kamatni je rizik najizraženiji kod kredita s duljim preostalim rokovima dospijeća. Stoga je guverner Vujčić preporučio građanima da za sve kredite preko 7 godina dospijeća zatraže od banaka fiksiraju kamatne stope.

Hrvatska narodna banka donijela je tako i “Preporuku za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranoga kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača” kojom se kreditnim institucijama koje pružaju usluge kreditiranja potrošača preporučuje da svoju ponudu kreditnih proizvoda prošire kreditima s fiksnom kamatnom stopom, uz minimiziranje popratnih troškova za potrošače.

Transparentnošću do bolje zaštite potrošača

Središnja banka je na  svojoj internetskoj stranici  objavila  Informativnu listu ponude kredita potrošačima koja donosi sustavan i pretraživ pregled podataka o uvjetima pod kojima banke odobravaju kredite. Informacije koje lista sadrži potrošačima mogu pomoći u istraživanju aktualnih ponuda i sužavanju izbora, odnosno omogućuju usporedbu različitih ponuda izabranih vrsta kredita kod svih kreditnih institucija. Valja naglasiti da Informativnu listu kod podizanja kredita potrošačima moraju prezentirati sve banke koje ne nude fiksne stope, da bi potrošači imali mogućnost izbora.

Lista je dostupna i putem aplikacije za mobilne telefone pod nazivom mHNB, a ta će se aplikacija u budućnosti nadopunjavati dodatnim informacijama, prvo tečajnom listom, a zatim i pregledom naknada za standardizirane usluge povezane s računom za plaćanje, najavio je guverner Vujčić.

Hrvatska narodna banka ovim skupom mjera želi potrošačima osigurati kvalitetan pregled informacija o kreditnoj ponudi banaka i mogućnost da svojim odabirom kamatne stope ublaže kamatni rizik. No, konačna odluka o promjeni kamatne stope jest na potrošaču i ovisi o odrednicama njegova kredita, poručio je guverner.

Više o tome isplati li se fiksirati kamatnu stopu i kako se određuju primjenljive kamatne stope pročitajte ovdje.

 

Autor: Marina Ralašić