Oprezno s brzim online kreditima

Domaći su mediji ponovno puni oglasa Ferratum banke, registrirane na Malti, koja nudi brze kredite putem interneta, a HNB upozorava na oprez.

Ferratum banka je registrirana na Malti, a u Hrvatskoj nije prisutna fizički, nego se njezino poslovanje odvija isključivo online. To znači da potrošači  s njom mogu komunicirati samo  putem besplatnog telefona ili aplikacije LiveChat.

Ovakvi i slični online brzi krediti velika su opasnost jer ih najčešće uzimaju oni koji imaju problem prevelike potrošnje i koji nisu kreditno sposobni kod banaka registriranim u Hrvatskoj.

Hrvatska narodna banka još je prošle godine upozorila na činjenicu da se radi o banci  koja nije registrirana u Hrvatskoj, kojoj HNB nije izdala odobrenje za rad i čije poslovanje ne nadzire zbog čega “ ne može osigurati praćenje zaštite potrošača“ jer za ovu banku vrijedi drugačija pravila poslovanja.

To znači da će se  potrošači koji ne budu otplaćivali online kredit na vrijeme, vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima jer ovakve online banke vrlo brzo i efikasno naplaćuju zatezne kamate i ostale naknade.

Ferratum trenutno hrvatskim građanima od 24 godine starosti na dalje, sa sigurnim mjesečnim primanjima (plaća ili mirovina) odobrava brze gotovinske nenamjenske kredite do 6.000 kuna, s rokom dospijeća od najviše 5 mjeseci.

Uz traženi iznos od 6.000,00 kuna na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.115,00 kuna,  uz EKS 8,02% , iznos premije 115,00 kn te iznos mjesečne rate 1.223,00 kuna  (5 rata), pokazuju izračuni na njihovim internet stranicama.

HNB upozorava da je važno  da se građani koji namjeravaju koristiti takve kredite  detaljno informiraju i “svakako  vrlo pažljivo prouče sve dostupne informacije i konkretnu dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama, a po   potrebi konzultiraju  i stručnjake da bi u potpunosti razumjeli sva prava i obveze koje bi preuzeli tim kreditom”.

Nažalost, i kad potrošač dođe u poslovnicu banke i razgovara s bankarima i dalje  teško razumije svoja prava, obveze i rizike, kažu nam domaći stručnjaci te upozoravaju da su brzi internet krediti samo  mamac za one koji muku muče sa svojim osobnim financijama.

Brzi krediti preko interneta nisu najjeftinija opcija zaduživanja, a kako su namijenjeni uglavnom  građanima koji nisu  kreditno sposobni  ni u ‘klasičnim’ bankama, potreban je dodatni  oprez.

Brzi online krediti koji se odobravaju i isplaćuju u roku od 15 minuta, najčešće bez jamaca i samo uz osobnu iskaznicu, veoma su popularni u Europi, te su sve češći razlog prezaduženosti i bankrota  mlađih građana. U Finskoj su primjerice brze pozajmice  preko interneta postale najveći financijski problem mladih koji zbog lakoće i jednostavnosti uzimanja takvih kredita i svoje financijske nepismenosti nisu svjesni posljedica neodogovrne potrošnje te se suočavaju s velikim dugovima.

 

Autor: Marina Ralašić