Ken i Barbie razgovaraju o mirovini

Ken je zabrinut jer njegove mišice više nisu kao nekada, a Barbie kaže da je vrijeme za ozbiljan razgovor o novcu jer više nisu mladi kao nekada. Tako Novozelanđani educiraju javnost o mirovinskoj štednji.

Globalno poznate igračke zvijezde su animiranih videa novozelandske Komisije za financijsku sposobnost, državne agencije nadležne za mirovinsku politiku.

Umjesto da objavi stručnu analizu mirovinskog sustava i preporuke za promjene, Komisija je objavila sedam kratkih videa (od 60 do 120 sekundi) u kojima poznate igračke govore o važnim i ozbiljnim temama na zabavan i razumljiv način: starenje, smanjenje prihoda i kako se na vrijeme pobrinuti za buduću mirovinu.

Predsjednica Komisije Diane Maxwell rekla je da objava izvještaja na stotinjak stranica ne bi izazvala pažnju i reakciju javnosti koja je potrebna da se promijeni mišljenje o 65-godišnjacima.

Umjesto toga, Ken i Barbie s timom superheroja, Batmanom i Spidermanom, u dvominutnim video animacijama razgovaraju o veoma ozbiljnim temama poput gubitka posla, druge karijere, odlaska u mirovinu i plaćanja računa u starosti.

Uz duhovite i poučne animacije, Komisija je preporučila i promjene mirovinskog sustava kojima, između ostalog, predlaže da se i onima preko 65 godina starosti omogući sudjelovanje u mirovinskoj schemi i povećanje minimale stope izdvajanja za mirovinsko osiguranje.