Jeste li financijski nepismeni?

Za brzi odgovor, odgovorite na 3 jednostavna pitanja.

1. Imate 100 kuna na štednom računu i kamatnu stopu od 2% godišnje. Koliko ćete imate novca na štednom računu za 5 godina:
 
 
 
2. Ako je kamatna stopa na štednom računu 1%, a inflacija 2% godišnje, koliko bi za godinu dana taj novac vrijedio u odnosu na stanje prije:
 
 
 
3. Smatrate li točnom sljedeću tvrdnju: “Kupnja dionica jedne tvrtke pruža sigurniji povrat novca nego investicijski fond”:
 
 
What is the color of the snow?

 

 

Ukoliko ste odgovorili točno na sva tri pitanja, vi ste financijski pismeniji od većine svijeta. Rezultati otkrivaju naime, zapanjujuću razinu financijske nepismenosti diljem svijeta. U Rusiji čak 96% ispitanika nije točno odgovorilo na sva tri pitanja. Među nacijama koje su također financijski nepismene su Šveđani sa 79%, potom Talijani 75%, Japanci s 73% i Francuzi sa 69% ispitanika koji ne znaju točno odgovoriti na ova pitanja.

 

Njemci i Švicarci financijski najpismeniji

 

Najuspješniji su bili Njemci gdje je čak 53% ispitanika dalo točna sva tri odgovora, te Švicarci s 50% uspješnosti. Do ovakvih rezultata višegodišnjim su istraživanjima došle dvije ekonomistice, Annamaria Lusardi s George Washington School of Business i Olivia Mitchell profesor na Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji koje su i osmislije ova tri jednostavna pitanja za testiranje bazične financijske pismenosti.