Jeste li financijski nepismeni?

Za brzi odgovor, odgovorite na 3 jednostavna pitanja.

1. Imate 100 kuna na štednom računu i kamatnu stopu od 2% godišnje. Koliko ćete imate novca na štednom računu za 5 godina:
 
 
 
2. Ako je kamatna stopa na štednom računu 1%, a inflacija 2% godišnje, koliko bi za godinu dana taj novac vrijedio u odnosu na stanje prije:
 
 
 
3. Smatrate li točnom sljedeću tvrdnju: “Kupnja dionica jedne tvrtke pruža sigurniji povrat novca nego investicijski fond”:
 
 
In which continent is Norway?

 

 

Ukoliko ste odgovorili točno na sva tri pitanja, vi ste financijski pismeniji od većine svijeta. Rezultati otkrivaju naime, zapanjujuću razinu financijske nepismenosti diljem svijeta. U Rusiji čak 96% ispitanika nije točno odgovorilo na sva tri pitanja. Među nacijama koje su također financijski nepismene su Šveđani sa 79%, potom Talijani 75%, Japanci s 73% i Francuzi sa 69% ispitanika koji ne znaju točno odgovoriti na ova pitanja.

 

Njemci i Švicarci financijski najpismeniji

 

Najuspješniji su bili Njemci gdje je čak 53% ispitanika dalo točna sva tri odgovora, te Švicarci s 50% uspješnosti. Do ovakvih rezultata višegodišnjim su istraživanjima došle dvije ekonomistice, Annamaria Lusardi s George Washington School of Business i Olivia Mitchell profesor na Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji koje su i osmislije ova tri jednostavna pitanja za testiranje bazične financijske pismenosti.