Jesen u znaku financijske pismenosti

Štedopis provodi projekt financijske pismenosti za mlade u osnovnim školama Grada Zagreba.

Cilj projekta financijske pismenosti za mlade „Novac i ja“ je povećanje financijske pismenost učenika viših razreda osnovnih škola kroz provođenje izvannastavnih aktivnosti financijskog opismenjavanja, te stručnim usavršavanjem nastavnika educiranih za kvalitetno međupredmetno i predmetno poučavanje financijske pismenosti.

Projekt se provodi s partnerima osnovnim školama Kajzerica, Sesvetski Kraljevec i Vjenceslava Novaka za čije se nastavnike i učenike održavaju radionice financijske pismenosti.

Radionice za nastavnike pripremljene su prema Štedopisovom udžbeniku o financijskoj pismenosti za više razrede osnovnih škola „Novac i ja“ koji je odobren od Agencije za odgoj i obrazovanje. Nastavnici se upoznaju s područjem financijske i ekonomske pismenosti kroz 4 modula te osposobljuju za predmetno i međupredmetno izvođenje nastave iz financijske pismenosti.

Budući da je financijska pismenost skup znanja, vještina i ponašanja  koju bi mladi trebali usvojiti što prije kako bi imali sigurniju financijsku budućnost,  Štedopis provodi radionice za učenike u školama partnerima kroz koje učenici uče razlikovati potrebe od želja, planirati svoju potrošnju te kako ostvariti svoje financijske ciljeve.

Kako bi se mladi naučili odgovornom financijskom ponašanju, važno ih je pripremiti za nekoliko financijskih pitanja, a to je najbolje u osnovnoj školi na način da ih o tome poučavaju njihovi nastavnici prethodno educirani iz područja financijske pismenosti i podržani adekvatnim obrazovnim materijalima, kao što su udžbenik Štedopisa “Novac i ja” i prateći materijali poput online kvizova i video priloga dostupnih na portalu i YouTube kanalu Štedopisa.

Projekt financijske pismenosti mladih „Novac i ja“ financiran je iz proračuna Grada Zagreba.