Imate li fond štednje za crne dane?

Svaka kriza ima negativne posljedice i na osobne financije, a prva protukrizna mjera je da imate fond rezervi za neočekivane događaje.

Većina ljudi ne razmišlja o financijskoj budućnosti pa to pitanje postaje aktualno tek kada nastupe financijski problemi, na primjer u slučaju gubitka posla, smanjenja plaće ili bolesti, kao i drugih neočekivanih događaja, poput koronakrize, koji mogu dovesti do izvanrednih financijskih izdataka ili izostanka dotadašnjih prihoda.

Takav fond štednje trebao bi iznositi onoliko koliko je potrebno za pokriće iznosa tri do šest mjesečnih troškova (uključujući i otplate kredita) jednog kućanstva. Primjerice, ako su vaši mjesečni troškovi osam tisuća kuna, trebali biste u  fondu imati najmanje 24.000 kuna, a preporučljivo  je da iamte iznos dovoljan za šest mjeseci, odnosno  64.000 kuna.

Štednju za  crne dane treba držati u likvidnim oblicima koji su lako dostupni,  poput oročenih depozita koji se mogu bez dodatnih gubitaka prijevremeno razročiti.

Financijska pismenost pomaže pojedincima da se bolje nose s makroekonomskim i financijskim šokovima, te da izbjegavaju skupa zaduživanja, potvrdila je posljednja globalna krize 2008., što sugerira da je stvaranje štednog fonda za krizna vremena osnova financijske pismenosti.

 

Kako izgraditi fond za crne dane

 

  1. Vodite osobni proračun i živite prema njemu.

Navedite sve mjesečne prihode i sve troškove. Kada izrađujete proračun, vidjet ćete koliko novaca imate na raspolaganju za svoj cilj štednje. To će vam pomoći za sljedeći korak.

  1. Postavite mjesečni cilj štednje.

To je iznos koji želite izdvojiti svaki mjesec u fond štednje za crne dane. Ako osobni proračun radite prvi puta, smanjenje nekih troškova da biste oslobodili novac za štednju može biti jako teško. Ali iznenadit ćete se koliko brzo vaša štednja može rasti ako je dosljedno provodite iz mjeseca u mjesec! Ne možete smanjiti troškove? Vratite se na prvi korak i iznova popišite svoje troškove, dajte prednost onima koji su vam zaista nužni, a smanjite one koji vam nisu neophodni za život.

  1. Prilagodite štednju.

Kako vrijeme prolazi, možda ćete moći uštedjeti više (dobili ste bonus, povećanje plaće i sl.) ili manje (smanjila vam se plaća, ostali ste bez posla). Kontrolirajte proračun kako biste pronašli nove načine smanjenja troškova i prilagodili štednju novim okolnostima.