Daleko od očiju, daleko od novčanika

Pet je razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na svojem bankovnom računu svaki put kada provjeravate mobitel.

Prema podacima, prosječan korisnik pametnog telefona provjeri svoj mobitel 85 puta dnevno, a pola njih na mobitelu se zadrži manje od 30 sekundi. No koliko često provjeravate stanje na svojem računu u aplikaciji m-bankarstva? To vam donosi mnoge prednosti (mnogo ih je više nego što možda mislite), a evo pet razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na svojem bankovnom računu uvijek kada provjeravate e-poštu ili odgovarate na poruke.

 

1.Znate koliko novca imate na raspolaganju

 

Kad god provjeravate što ima novo na mobitelu, pogledajte i stanje na svom računu. Neka vam to postane dnevna rutina koja će promijeniti vaš odnos prema novcu koji zarađujete i utjecati na vaše potrošačke odluke. Primjerice, ako svakodnevno provjeravate stanje na računu i vidite da se približava nuli, a pritom naletite na velike sezonske popuste odjevnih predmeta koji vam se sviđaju, manja je vjerojatnost da ćete kupiti neki od njih – s obzirom na to da svakodnevno razmišljate o svojem novcu i znate da biste time dospjeli u minus.

Jedna je od glavnih prednosti redovita provjeravanja stanja na računu  da u svakom trenutku znate kako financijski stojite. Stajne na vašem računu i potrošački obrasci ponašanja ključni su za vaše financijsko zdravlje. Zanemarivanje tih aktivnosti, jednako kao i kad je posrijedi fizičko zdravlje, donosi velike probleme. Bez obzira na to je li stanje na vašem računu izvrsno ili  loše, važno je znati kakvo je ono da biste pravodobno reagirali i postigli svoj cilj. Ako je stanje na vašem računu dobro, možete se usredotočiti na to da tako i ostane, a ako je loše, možete napraviti plan kako ga popraviti.

 

2.Pratite svoju potrošnju

 

Praćenjem stanja na računu vidjet ćete kako pojedina ponašanja utječu na vaš novac. Kada ih povežete sa stanjem na svojem računu, lakše i brže moći ćete mijenjati svoje ponašanje u stvarnom vremenu, a nećete to činiti kada već bude prekasno.

 

3.Uočite pogreške i ilegalne radnje

 

U vođenju računa ili podizanja novca s bankomata nekada može nastati pogreška. Stalnim praćenjem računa možete prepoznati takve situacije te brzo reagirati. Jednako kao i kad su posrijedi neautorizirana terećenja vašeg računa zbog primjerice krađe vaših podataka – takve internetske transakcije ne moraju biti velike – ako ih ne pratite redovito, mogle bi vam promaknuti.

 

4.Smanjujete troškove

 

Korištenje bankomatima druge banke nekad vam se čini neizbježnim, a iako znate da plaćate naknadu drugoj banci, opravdate taj trošak komplikacijama koje bi proizašle odlaskom do drugog bankomata. Naravno, neće vas takvi troškovi financijski upropastiti, ali ako ste im skloni, morate ih predvidjeti u svojem proračunu i posve biti svjesni toga koliko su oni česti! Ako provjeravate stanje na svojem računu redovito, podizanje 100 kn s bankomata smanjit će raspoloživi iznos s vašeg tekućeg računa za otprilike 110 kn (jer plaćate 10 kn naknade drugoj banci) – takvi mali troškovi često se nagomilaju i postanu veliki troškovi zbog vaše neorganiziranosti.

 

5.Redovito štedite

 

Česta provjera računa i svijest o odnosu primanja i potrošnje omogućuju vam da svaki mogući višak novca prebacite u štednju ili na drugi račun kojim se ne koristite svakodnevno  – sakrijete novac sami od sebe. Time jačate svoju disciplinu i samokontrolu što su najčešći neprijatelji stvaranju ušteđevine!

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta cjeloživotne financijske pismenosti “Zašto ovo nismo učili u školi?” Addiko banke i Štedopisa. 

Photo: Unsplash