Briga za stare roditelje

Osim što je bitno da smo svojim roditeljima kada ostare oslonac, iznimno je važno pobrinuti se i o njihovim financijama. Donosimo nekoliko savjeta kako to možete učiniti.

Kako svojim roditeljima pomoći da stare dostojanstveno a pritom im ne nametati vlastite standarde i ideje? Evo nekoliko savjeta kako započeti s kreiranjem plana brige za svoje roditelje.

 

1.Pripremite za razgovor s ovih 7 pitanja

 

Gotovo ni jedno odraslo dijete ne želi potezati pitanje „što ako“ sa svojim roditeljima i ni jedan roditelj ne želi priznati da će jednog dana trebati pomoć svoje djece za obavljanje možda i najosnovnijih životnih aktivnosti. Prije nego što osmislite plan brige za svoje roditelje, upitajte se:

  • S kime započeti razgovor?
  • Koje su vaše najveće brige i koji su vaši prioriteti u  brizi za vaše roditelje?
  • Koja je najbolji mogući ishod vašeg razgovora?
  • Koji je najgori mogući ishod vašeg razgovora?
  • Kako će vaši roditelji i drugi članovi obitelji reagirati na ono što im želite reći?
  • Kakve su uobičajene reakcije članova vaše obitelji kada se govori o neugodnim i teškim  temama?
  • Uz emotivnu podršku, možete li i želite li te koliko svojim roditeljima pružiti financijsku podršku?

 

2.Razgovarajte s roditeljima i otkrijete koje su njihove potrebe i želje

 

Važno je upamtiti da vaši planovi i intervencije ne smiju zaživjeti prije nego što ste o njima razgovarali sa svojim roditeljima.

Vaša je dužnost informirati sve uključene i nipošto ne smijete početi ostvarivati plan bez znanja  i pristanka svojih roditelja. To je iznimno važno ne samo zato da biste zaštitili interes svojih voljenih nego i zato što bi vam takvo ponašanje moglo donijeti neželjene pravne probleme.

Tijekom razgovora, saznajte koji su planovi vaših roditelja, ako ih imaju. Žele li se umiroviti u stanu (ostati u vlastitom domu) ili će preseliti k nekom od djece? Žele li i ima li smisla da se presele u dom za starije osobe u kojem će imati potrebnu njegu i više interakcije s drugim starijim osobama? S koliko novca raspolažu i imaju li ušteđevinu, štednju za mirovinu ili fond štednje za crne dane?

 

 3.Donesite odluke i planirajte potrebne aktivnosti

 

Vi i drugi najbliži članovi obitelji trebali biste stalno pratiti zdravlje vaših roditelja i ocjenjivati njihovu sposobnost za samostalan život. Tako ćete uvijek biti svjesni trebaju li vašu pomoć, oko čega i koliko.

Osim pronalaska odgovarajućeg smještaja, u plan bi bilo pametno uvrstiti i pitanje raspodjele imovine poslije smrti roditelja te ih uputiti na sastavljanje oporuke ako je već nisu sastavili. Na taj način vi i roditelji imate mogućnost porazgovarati o raspodjeli ostavštine sa svim potencijalnim nasljednicima što može ukloniti mogućnost ulaska u parnični postupak zbog kasnijeg neslaganja svih uključenih.

Jednako tako, pisanje oporuke zahtijeva detaljan popis ukupne imovine i obveza vaših roditelja što će vam omogućiti bolji uvid u stanje njihovih financija, kao i u njihove trenutačne mogućnosti i potrebe. Tako možete izbjeći i mogućnost nasljeđivanja dugova.

 

Foto: Pixabay

Autorica: doc.dr.sc. Dajana Barbić

Tekst je objavljen u sklopu projekta cjeloživotne financijske pismenosti “Zašto ovo nismo učili u školi?” Addiko banke i Štedopisa.