Besplatna e – publikacija za donošenje važnih životnih odluka

Kako smanjiti mogući financijski gubitak ili nevolju, platiti troškove zbog neočekivanih događaja, odnosno rizika koji ugrožavaju vaš život, zdravlje ili imovinu? Ako niste sigurni u odgovore, svakako biste trebali pročitati besplatnu e – publikaciju „Osiguranje za početnike“ u izdanju Štedopisa uz potporu Croatia osiguranja.

Kada nastupe važni događaji poput osnivanja obitelji, kupnje nekretnine ili automobila, važno je znati procijeniti osobnu situaciju: raspoloživi budžet, osobne stavove i vrijednosti onoga što se osigurava.

 

Kako razumjeti jezik osiguranja
Na šezdesetak stranica online publikacije jednostavnim se i razumljivim rječnikom objašnjavaju osnovni pojmovi i proizvodi iz područja osiguranja kako bi građani lakše mogli izabrati ono koje najbolje odgovara njihovim potrebama i mogućnostima. Publikacija je podijeljena u 4 poglavlja, a na kraju svakog se nalazi pojmovnik – kratka objašnjenja osnovnih pojmova osiguranja koja se spominju u tekstu.

Prva dva poglavlja uvode u tematiku i svrhu osiguranja kroz odgovore na pitanja što je osiguranje i kako funkcionira, zašto je osiguranje potrebno, gdje ga kupiti i na što paziti prilikom odabira agenta osiguranja.

Uvodna poglavlja pomažu u razumijevanju rizika od kojih se može osigurati, kako procijeniti jeste li dovoljno osigurani te što učiniti ako više ne možete plaćati premiju osiguranja i koji je postupak raskidanja ugovora.

Pet razloga za životno osiguranje
Treće poglavlje o životnim osiguranjima upoznaje s vrstama i ciljevima životnih osiguranja, navodi kada i zašto izabrati životno osiguranje te koliko osiguranja kupiti. Na praktičnim se primjerima objašnjava zašto kod ugovaranja police životnog osiguranja primarni cilj uvijek trebaju biti dodatni rizici, a manje iznos koji se može ostvariti nakon isteka police; što učiniti ako se dogodi osigurani slučaj (doživljenje isteka police ili smrt) i gdje pronaći popis ovlaštenih društava, brokera i agenata. Na kraju poglavlja je pojmovnik.

7 savjeta za osiguranje stana
Četvrto poglavlje o neživotnim osiguranjima objašnjava obvezno osiguranje autoodgovornosti, kako se utvrđuje premija i kako na nju utječe
sustav bonus-malus, što sve pokrivaju dodatna osiguranja i što ako u nesreći sudjeluje neosigurano vozilo te kako izabrati optimalno kasko-osiguranje vozila.

Prilikom ugovaranja osiguranja stana ili kuće važno je dobro se upoznati s rizicima koji si u pokriveni policom (koliki će se iznos isplatiti ako se dogodi šteta) te je li pokriće dovoljno u slučaju štete. Publikacija donosi i praktične savjete za osiguranje stana odnosno kuće.

U djelu zdravstvenim osiguranja uz obvezno, objašnjava se dobrovoljno zdravstveno osiguranje u koje se ubrajaju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. Publikacija navodi i kada se isplati ugovoriti putno osiguranje i koje sve rizike pokriva te koliko ćete platiti osiguranje svojeg kućnog ljubimca. Na kraju poglavlja je pojmovnik.
E – publikacija „Osiguranje za početnike“ pomaže građanima u upravljanju osobnim financijama i financijski odgovornom ponašanju, donosi temeljna znanja i praktične primjere pojedinih vrsta osiguranja koja štite od financijskog gubitka zbog neočekivanih događaja, odnosno rizika koji ugrožavaju život, zdravlje ili imovinu.

Preuzmite besplatnu publikaciju!