Banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate

Banke će odgoditi plaćanja rata kredita na rok od najmanje tri mjeseca, a na temelju zahtjeva građana koji su ostali bez stalnih prihoda.

Banke su s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, a s ciljem pomoći građanima i poduzećima u Hrvatskoj dogovorile nekoliko mjera, od kojih je za građane najvažnija ona da banke neće prisilno naplaćivati  rate kredita  (putem ovrha ili aktiviranja instrumenata osiguranja) građanima koji u tri mjeseca uzastopno, počevši od travnja 2020., ne podmire tri rate kredita.

Banke će, stoji u priopćenju HUB-a, hitno razmatrati i odobravati zahtjeve građana za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, ako je njihov  bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima zbog gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda u prethodnom razdoblju.

Banke će za vrijeme odgode plaćanja obračunavati samo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada.

Banke su započele s tehničkom pripremom poslovanja kako bi mogle provoditi najavljene mjere, dok će konkretna operativna primjena ovisiti i prilagodbi zakonodavnog i regulatornog okvira, odnosno donošenju odgovarajućih akata, o čemu će banke svojim kanalima informirati građane.