5 stvari koje bi svaki poduzetnik trebao znati

Poduzetnici su većinom nefinancijske struke i nedostaju im potrebna financijska znanja i vještine nužni za rast i razvoj na tržištu.

Mala i srednja poduzeća čine 99 % hrvatskog gospodarstva i zapošljavaju 77 % ukupno zaposlenih, ali samo polovica njih uspije premašiti pet godina poslovanja. Istraživanja pokazuju da većina zapadne u poteškoće zbog krivih financijskih odluka, odnosno zbog nerazumna i neučinkovita upravljanja novcem. Kako vi upravljate novcem?

Financijska pismenost ključ je osobnog i poslovnog uspjeha, a ista pravila koja su nužna za vođenje osobnih financija vrijede i za poduzetnike. Bez obzira na to jeste li početnik, obrtnik, mali ili srednji, odgovorni ste za poznavanje cjelogodišnje financijske situacije svog poslovanja Pet je temeljnih pravila odgovorna upravljanja novcem, sve ostalo je nadogradnja.

1. Pratite svoj novčani tok

Istraživanja pokazuju da većina poduzetnika propada zbog nestašice novca, no iskustva govore da malo njih zna kako upravljati novčanim tokovima.

Ako poduzetnik ne prati, kontrolira i planira tokove novca za plaćanje svojih dospjelih obveza, ali i za buduće potrebe, neće dugo opstati na tržištu. Osiguranje potrebne likvidnosti kao zrak je potreban organizmu, stoga je ključno da pratite i razumijete financijsko stanje svog poslovanja.

Angažiranje računovođe u tome vam neće pomoći ako ne razumijete osnove logike računovodstva i terminologije financijskih izvještaja. Ne volite brojke? Iako vam se na prvi pogled može činiti da su u njima složene matematičke operacije, to je samo uobičajena psihološka barijera koju ima većina ljudi kad vidi brojeve. Svi znamo da je 100 + 350 = 450, ne morate se za to koristiti abakusom.

2. Podmirenje troškova prihodima

Kao što pojedinci koji troše manje nego što zarade, viškove ulažu u štednju ili investiraju, a drugi kreditom pokrivaju svoje financijske manjkove, tako i poduzetnici upravljalju svojim novcem.

U ispravnu upravljanju novcem uvijek se ističe važnost izrade poslovnog financijskog plana (budžeta) i njegova pridržavanja. Navika pažljiva provjeravanja svih troškova znači potpunu kontrolu nad vašim načinom trošenja.
Možete reći da nikad niste vodili osobni financijski plan i da ste preživjeli. No, to ne znači da će preživjeti i vaše poslovanje. Presudno je pratiti novčani tok, ono što stvara prihod za vašu tvrtku i kako se troši.

3. Držite se financijskog plana

Financijski pismeni pojedinac stalno prati stanje svojih osobnih/obiteljskih financija kako bi kontrolirao svoju potrošnju i spriječio nemogućnost pokrivanja obveza raspoloživim prihodima ili imovinom. Kad pažljivo pratimo svoje troškove, uvijek znamo na što trošimo svoj novac i koliko nam ostaje za štednju ili ulaganja.
Najvažnija je lekcija osobnih financija živjeti u granicama svojih mogućnosti. Koliko je to relevantno za poduzetnike? Vizija je poduzetnika superiorna. Međutim, može ih katkad učiniti previše ambicioznima. Područje poduzetništva prilično je nepredvidljivo pa se lako može dogodi da poneseni ambicijom prekomjerno trošite kapital ili donosite financijske odluke na temelju budućih prihoda.

Strategija „ako stanem, padam“ može se činiti privlačnom, čak i neko vrijeme djeluje kada imate veliku zalihu kapitala. Ali, suprotno vašem vjerovanju, vaš džep nije jama bez dna. Takav pristup može poljuljati temelje vašeg poslovanja, osobito ako ste početnik.

4. Pametno upravljajte dugom

Upravljanje dugom znači da odgovorno i racionalno promislite i zaključite postoji li potreba za zaduživanjem, kada i po kojim uvjetima. Krediti su nezaobilazan dio poslovanja, a preuzimanje rizika u srži je poduzetništva, pa se može dogoditi da ih olako uzimate.

Ne kupujte opremu ili nekretninu jer je prilika, nego samo ako je to prijeko potrebno za poslovanje iz kojeg će se stvoriti prihodi za vraćanja kredita. Efikasnost ulaganja financiranih kreditom trebala bi biti barem jednaka prosječnoj kamatnoj stopi kredita, u protivnom imat ćete poteškoće u otplati kredita.

Njegujte dobre odnose s bankom, informirajte se o uvjetima koje nude različite financijske ustanove i pronađite najbolje uvjete. Ako planirate i brinete se o svojim novčanim tokovima, zadužit ćete se uz prihvatljiv trošak, no budite sigurni da su vam sva prava i obveze koje preuzimate jasni, razumljivi i povoljni. Od bankara tražite objašnjenja za sve što vam nije jasno.

5. Štedite za loša vremena

Većina se sjeća priče o crvčku i mravu u kojoj je mrav radio i štedio za loša vremena, a cvrčak je skakutao bez razmišljanja o budućnosti i, na kraju, kad su došla loša vremena, umro od gladi.

Pouka je da uvijek moramo štedjeti u dobrim vremenima i biti spremni za najgori scenarij. To možda zvuči prilično pesimistično, ali kad ste spremni suočiti se s najgorim, svakako možete podnijeti sve što se dogodi, poput krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Slušati priče o propalim poduzetničkim pothvatima i misliti da vam se to neće dogoditi mogao bi biti optimističan način pristupa, ali svjesnost da ništa nije stabilno i da je promjena jedina konstanta pomaže vam u kretanju u teškim vremenima kad su prihodi neredoviti, smanjeni ili ih čak nema.

Tekst je objavljen u sklopu projekta financijske pismenosti za poduzetnike „Upoznaj svoje poslovanje“ Addiko banke i Štedopisa.

Photo: Unsplash