17 savjeta za koje svi poduzetnici trebaju znati

Razmišljanje je o pokretanju vlastita posla uzudljivo, ali se pri tome ne razmišlja o financijskom planu. Evo nekoliko savjeta za male poduzetnike i početnike.

Planiranje financija vašeg poslovanja potrebno je i važno, ali obično nije previše zabavno. Mnogi vlasnici malih poduzeća ‒ osobito početnici ‒ samo vide to kao nužno zlo.

Planirajte financije pametno ‒ pogledajte ovih 17 savjeta i trikova za izradu financijskog plana za svoju novu malu tvrtku.

 1. Odvojite osobne i poslovne financije

Prvi je savjet u pokretanju posla da poslovne financije vodite odvojeno od svoih osobnih. Ako se vaši osobni troškovi miješaju s vašim poslovnim troškovima, nećete dobiti točnu procjenu koliko novca vaše poslovanje donosi  (i odnosi), odnosno koliko vam je potrebno za život, a koliko za poslovanje. Kao poduzetnik početnik vi ste jedan od najvećih troškova vašeg poslovanja, pa se tako ponašajte.

 1. Odvojite gotovinu za poreze

To bi se moglo činiti očitim … u retrospektivi. No, previše poduzetnika, osobito početnika,   zaborave ili podcijene ovaj stalni trošak.

Kako biste bili sigurni, otvorite zasebni bankovni račun i svaki mjesec odvojite 20 % bruto prihoda ili 35 % neto prihoda.

 1. Čuvajte svoje račune. Sve.

Poduzetnici početnici i oni manje vješti u financijskom planiranju mogu uzeti u obzir samo svoje najveće troškove, ali to je pogreška. Mali troškovi s vremenom mogu imati veliki utjecaj.

Zato čuvajte sve svoje račune i vodite o njima pomnu evidenciju.

 1. Cjenkajte se sa svojim dobavljačima

Možda će vam pritom biti neugodno, ali sve dok ste pristojni, to je očekivano poslovno ponašanje, odnosno raspitivanje: možete li ostvariti popust ako kupujete na veliko? Ili možda ako platite prije vremena? Smanjivanje troškova kad su posrijedi dobavljači može uvelike poduprijeti novčani tok vašeg  poduzeća.

 1. Uvijek uspoređujte ponude

Nikada se ne zadovoljite prvim dogovorom koji  postignete ‒ možda vas iza ugla čeka povoljnija cijena. Često je vrijedno uložiti više vremena i istražiti tri ili četiri mogućnosti prije nego što odaberete pravu.

 1. Znajte što možete izgubiti

Je li posao krenuo loše? Je li se dogodilo nešto neočekivano? Ako je tako, pobrinite se da brzo i jednostavno izolirate svoje nebitne troškove.

 1. Zaokružite svoje troškove na više

Kad planirate unaprijed, nije loša ideja zaokružiti svoje troškove na više. Nemojte to činiti na način koji bi dramatično promijenio vaš financijski plan, ali mnogo je lakše objasniti manjak potrošnje nego prekomjernu potrošnju.

 1. Slobodnjaci prije stalno zaposlenih

Razmislite o tome da zaposlite slobodnjaka ili izvođača radova umjesto zaposlenika s punim radnim vremenom, pogotovu ako ste početnik. Uštedjet ćete i do 40 % za plaće.

 1. Kupujte rabljeno, ali ne štedite na stvarima koje su vam potrebne

Bez obzira na to trebate li elektroniku ili uredski namještaj, trebali biste kupovati pametno kad god možete. Smanjite troškove kupnjom obnovljene opreme i rabljena namještaja ili iznajmljivanjem.

Ako je vrhunska oprema presudna za vaše poslovanje, ne riskirajte s kupnjom rabljenje.

 1. Ostanite kod kuće

Ako ste početnik i ako je priroda posla takva da možete raditi od kuće, ostanite u svom domu sve dok vam ne zatreba veći ured. Možete uštedjeti desetke tisuća kuna na najamnini, namještaju, prijevozu i drugom ‒ barem u početku.

 1. Koristite se softverom za izradu financijskog plana

Dostupni su mnogi programi, od kojih je mnogo besplatnih, koji vam mogu vam pomoći u praćenju i analiziranju vaših navika potrošnje ‒ istražite i koristite se onim koji najbolje odgovara vašim poslovnim potrebama.

 1. Uzmite u obzir svoj dug

Uzimanje kredita može vam pomoći u poslovanju, ali nikada nemojte zakasniti s otplatom ‒ to može naštetiti vašem kreditnom rejtingu i uzrokovati razne probleme. Stoga ne zaboravite svoje rate kredita unijeti u svoj mjesečni i godišnji financijski plan.

 1. Partnerstvo sa svojim susjedima

Radite li pokraj nekoliko drugih malih tvrtki? Ako je tako, mogli biste se udružiti kako biste podijelili troškove oglašavanja za prodaju ili za nešto drugo. Budite kreativni ‒ što može privući njihove kupce vama?

 1. Volontirajte u lokalnoj zajednici

Možete održati predavanje ili pomoći  u organizaciji lokalnih događaja. Tako ćete  upoznati i kolege vlasnike tvrtki na tom području ili u mreži sa svojim potencijalnim kupcima.

 1. Osigurajte se

Dosta novih poduzetnika misli da je osiguranje trošak koji u početku mogu preskočiti, ali obično je bolje da budete osigurani nego da vam je kasnije žao. Bolje je planirati manje troškove osiguranja nego da vam jedan veliki, neočekivani trošak kasnije uništi poslovanje.

 1. Pridružite se poslovnom udruženju

Iako ćete morati platiti članarinu, pridruživanje lokalnom poslovnom udruženju može biti izvrstan način za umrežavanje, ostvarivanje popusta i preuzimanje svježih ideja. Pogledajte svoje obližnje udruge kako biste saznali vrijede li koristi troškova.

 1. Zatražite pomoć

Čak se i financijski stručnjaci međusobno pitaju za pomoć i savjet. Bilo da trebate potražiti profesionalnog računovođu ili knjigovođu ili zamoliti rodbinu ili prijatelja da zavire u vaš financijski plan, nemojte se sramiti.

 

Financijski plan svakako nije najuzbudljiviji dio poslovanja za većinu novih i malih poduzetnika, ali uštedjeti novac za budući rast ne treba odbaciti. Pomoću ovih savjeta izvucite maksimum iz svoga financijskog plana.

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta financijske pismenosti za poduzetnike „Upoznaj svoje poslovanje“ Addiko banke i Štedopisa.

Photo: Unsplash